80 år i det gemensamma - vi firade med samtal, bokrelease och fest!

Sedan 1937 har Statens konstråd arbetat med att utveckla konst i det gemensamma. Konst som reflekterar och interagerar med människan och med samhället. Konst som skapar rum för känslor, tankar och åsikter. Vi vill under vårt 80-års jubileum fördjupa reflektioner och sprida frågor, erfarenheter och exempel på vad konst i det gemensamma kan vara.

Samtal och bokrelease på Kulturhuset Stadsteatern. Meze och beats på Fylkingen. Statens konstråds firande ägde rum på olika platser lördagen 23 september 2017. Ta del av samtal, se bilder och köp boken här!

Samtal: Rädslans tider

Alltmer i vår samtid domineras av rädsla. Vad betyder det för våra liv och vår framtid? Vad kan vi lära av historien? Och vilken roll spelar konsten?

– Kunskap och erfarenheter gör oss inte immuna mot att vara människor. Men vad är det egentliga hotet och vem är hotet? Det är ofta så att vi missriktar vår rädsla och gör brutalt fel, sa Armita Golkar, postdoktor klinisk neurovetenskap KI.

En eftermiddag på Kulturhuset Stadsteatern under ledning av Kristofer Lundström, programledare SVT, samtalade konstnärerna Loulou Cherinet, Jonas Dahlberg, Carl Michael von Hausswolff, Linn Hilda Lamberg och konstkritikern Håkan Nilsson, med Nisha Besara, vd Unga Klara, Armita Golkar, postdoc klinisk neurovetenskap KI, Anna Hedenmo, ordf Publicistklubben och programledare SVT, Anders Thornberg, generaldirektör SÄPO och Elisabeth Åsbrink, författare och ordf Svenska PEN.

Se samtalen från Kulturhuset i Stockholm

Ny bok: I det gemensamma

Konst i gemensamma rum är mer dynamisk än på länge. Vi har samlat röster från konstnärer, beställare, arkitekter, konsthistoriker och filosofer i en helt ny bok: I det gemensamma – konst, samhälle, komplexitet

Läs om konsten som samhällsspegel, stadsrum i förändring, invånare och inflytande, konst och arkitektur, konsten som berättelse och den centrala frågan om friktion och förhandling. Ta del av exempel som visar hur den offentliga konsten försvarar sin plats och griper sig an samtidens stora samhällsfrågor med skörhet och kraft. Producerad i samarbete med Art&Theory Publishing.

Vi släppte boken i samband med ”Rädslans tider” på Kulturhuset Stadsteatern.

Köp boken I det gemensamma

Performance: Again and Again

Mitt bland stressade resenärer dyker de plötsligt upp. Orkestern. Maskerna. Osäkerheten. Again and Again är en hyllning till skönhet, svårmod, styrka och sorg. Och världens vackraste musikstycke. Ett ikoniskt performanceverk om rädsla, maktstrukturer och vår egen känslighet av den New York-baserade konstnären Sislej Xhafa.
Verket uppförs av orkestern Ensemble 11 vid tre olika tillfällen

  • Citybanan, nya stationen ”Stockholm City”, på Central Mellanplan.
  • Kulturhuset Stadsteatern, Studion, Sergels torg

Tack till SL!