Hallå där! Spela in ditt telefonsamtal!

11 maj 2015

Vi söker dig som vill spela in ditt telefonsamtal för att användas i ett nytt offentligt konstverk på Campus Umeå.I oktober invigs konstverket Vinden bär oss med sig av konstnären Mandana Moghaddam, i produktion av Statens konstråd. I skulpturen, som uppförs på Vindarnas torg, ska ljudet av telefonsamtal ingå. Därför söker vi dig som vill ringa upp och spela in telefonsamtal med någon du känner eller inte känner. Ladda upp ditt samtal enligt instruktioner nedan. Verket produceras av Statens konstråd och curator är Kristina Möster.Du får ringa upp och prata med vem som helst – någon du känner eller kanske inte känner alls – var som helst i världen. Du kan prata om bestämda ämnen som död, kärlek, ångest, glädje eller händelser i världen. Eller bara föra ett vardagssamtal. Prata på vilket språk du vill och ring så många samtal du vill. Du ska berätta om projektet för den du ringer i början av samtalet och fråga om de vill vara med.Ur allt som spelas in väljer Mandana Moghaddam hela eller delar av samtal som kommer att spelas upp i konstverket. Konversationerna blandas med stunder av tystnad.

• Ladda upp samtal: Enklast är att använda högtalarfunktionen på din telefon och spela in t. ex. med en annan telefon. Tänk på att ha tyst runtomkring när du spelar in (endast filformatet mp3 samt Wave och maxstorlek 100mb). Ladda upp materialet på:  http://donkey.humlab.umu.se/vindar/

Konstnären Mandana Moghaddam om inspelningen

”Jag var i Umeå i höstas för att se platsen, sist jag var där var det för 29 år sedan. Då bodde jag på en flyktingförläggning i Kristineberg norr om Lycksele. På platsen kände jag starkt att tiden går så fort och kvar blir det inga spår av oss. Jag har alltid känt förlusten och ångesten efter livet som går förlorat. Försvinner.””Telefonkontakten har alltid varit min väg ut till det jag längtar efter, som en koppling till omvärlden. I verket vill jag bevara en del av det som finns nu för alltid. Era röster och samtal kommer att vara en del av det. Röster som kommer att blåsa runt i vindarnas torg i evigheter till och vara där när vi själva inte finns där längre.”

Om konstverket Vinden bär oss med sig.
En säng, en stol, två pallar, en matta och ett skrivbord med en ständigt lysande lampa. Rummet – skulpturen i betong – har varken väggar eller tak utan står öppet för vem som helst att kliva in i. Den som närmar sig rummet och kliver in i skulpturen möts av röster, ljud av telefonsamtal mellan människor från olika delar av världen.

– Det är samtal som tar lyssnaren med till andra sidor av världen, flyger över gränser och binder ihop dåtid och nutid och framtid, säger Moghaddam.

Om konstnären Mandana Moghaddam
Mandana Moghaddam är född 1962 i Teheran. Hon var tonåring när revolutionen bröt ut i Iran och för familjen ledde revolutionen till en tragedi när hennes far avrättades som medlem i Shahens armé. Hennes utbildning avbröts när hon var tvungen att fly. Som ung vuxen fick hon asyl i Sverige, till en början bosatt i Västerbotten. Idag arbetar Mandana Moghaddam framförallt med konstinstallationer. Hennes konst handlar om alienation, kommunikation och feminism – och inspirerar till dialog. Konsten skapar kulturella broar mellan människor och platser. Hon har medverkat i flera internationella utställningar som Venedigbiennalen, Museum Rietberg i Zürich och Incheon Women Artists´ Biennal i Sydkorea. Mandana Moghaddam är bosatt i Göteborg

Toppbild –