Menu

Hageby research picture

Photo: Marti Manen

Hageby Portalen research picture

Photo: Marti Manen

Hageby Portalen research picture

Photo: Marti Manen

Hageby Portalen research picture

Photo: Marti Manen

HAGEBY, NORRKÖPING

A group of architects and engineers who have recently immigrated to Sweden wish to create a community centre in Hageby. The starting point is Portalen, a centre for labour-market integration and a place to make new contacts and find employment. The location is the green area in front of the old laundry room that houses Portalen’s activities.

Portalen is located in the centre of Norrköping’s largest residential area, Hageby. Working for labour market integration, it has also become an important meeting place for culture and leisure. Currently housed in a former laundry room, Portalen urgently needs to expand as more and more people want to take part in its activities.

Hageby is located in southern Norrköping. The first multi-dwelling units were built in the mid 1950s and some ten years later, the centre of Hageby and a large part of the neighbourhood’s multi-dwelling units were completed. In 2010, a new tram line was inaugurated, providing public transport from central Norrköping to Hageby.

Founded in autumn 2011, Portalen strives to guide residents to self-sufficiency. Participants have been able to improve their Swedish, connect with future employers and increase their knowledge of the labour market in Sweden.

WHAT’S HAPPENING?

In summer 2016, in collaboration with Spanish architect group MAP13, the applicant performed experimental brick work, exploring the potential nature of a meeting place in Hageby. As a first step towards a community centre, the goal now is to build a pavilion.

WHICH IS THE MOST IMPORTANT ISSUE?

MAP13 Barcelona, architects:

”An important question for MAP13 Barcelona is to figure out how to involve people in the entire artistic and architectural process.

Through the realization of different workshops with the community, the neighbor’s needs and desires are detected and the artistic/architectural piece is designed accordingly, resulting in a piece that responds to specific and realistic demands from the future users. Furthermore, the resident’s participation in the process creates a strong link between them and the construction and a predisposition to its enjoyment.

The construction phase is also key in the participatory process. Taking part in the construction (or in any related activity around the construction) not only may give additional skills to the interested neighbors, but also helps them to create a growing feeling of community and allows a healthy and positive appropriation of the new public space, which is the result of the contribution from the whole community.”

APPLICANTS

Portalen, comprising six organisations:
Hyresbostäder (Leasehold properties)
ABF, the Workers’ Educational Association
Marieborgs Folk High School
The Swedish Migration Agency
The Municipality of Norrköping
The Church of Sweden

CO-APPLICANTS

Norrköping Art Museum