Lea Porsager (f. 1981, Frederikssund, Danmark) studerade film i början av 2000-talet i Danmark och blev sedan antagen till Kungliga Danska Konstakademin där hon tog sin masterexamen i Fri Konst 2010. I Porsagers konstnärskap kombineras på ett intresseväckande sätt spiritualism med naturvetenskap. Hennes arbeten är ofta inspirerade av kvantteori, esoterism och feministisk teori. I dag är hon anställd som doktorand på Konsthögskolan i Malmö, Lunds universitet.

Lea Porsager har medverkat i ett stort antal internationella grupputställningar, som den 14:e Istanbulbiennalen (2015) och dOCUMENTA 13, Kassel (2012), båda curaterade av Carolyn Christov-Bakargiev. Hon har även deltagit i flertalet separatutställningar såsom National Gallery of Denmark, Copenhagen (2017), Kunstverein Göttingen, Tyskland (2015), Künstlerhaus Bethanien, Berlin, Tyskland (2015), Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden, Norge (2014), med flera.

Lea Porsager har prisats med stipendier och priser, bland annat ett treårigt arbetsstipendium (2014–2016) från Danska Statens Konstfond. Hon har också deltagit i internationella residensprogram för konstnärer i Europa och Nordamerika. Hennes arbete har blivit publicerat i flertalet böcker och publikationer. Fyra böcker finns utgivna om enbart hennes konstnärskap, alla publicerade i Danmark. Lea Porsager bor och verkar i Köpenhamn.

Inlämnat idéförslag

Observera att idéförslaget förändras efter platsens förutsättningar och i fortsatt dialog med experter, anhöriga och efterlevande.