Aktiva i jordbro kultur- och föreningshus vill nå fler

Kan färg lyfta fram betydelsen av en plats, öppna upp ett hus? Aktiva i Jordbro kultur- och föreningshus tar sig gärna an djärva idéer för att göra sin röst hörd. Jordbro är en av totalt 15 platser som ingår i projektet Konst händer. Vi gjorde ett besök under en workshop på två dagar tillsammans med arkitekt- och konstnärsduon Pezo von Ellrichausen.

Jordbro, slutet av februari 2017. I en repetitionslokal målar en grupp deltagare om en vägg från en ljusgul nyans till svart. På en annan plats i huset, i en textilverkstad målar de stenar i olika storlekar i guld. Många spontana skratt. Samtal om betydelsen av en färg. Vikten av att ha en plats att gå till, verka på. Rum för kultur för såväl unga som äldre.

– Jag vet hur viktigt det är med en sådan här plats för dem som behöver rörelse och aktivitet. Vi kämpar och vill visa hur mycket glädje och aktiviteter som vi har här. Vi måste kunna göra någonting för att visa att vi behöver sådana här platser, inte bara här i Jordbro, utan i hela landet, säger Azita Kalantarzadeh.

Hon jobbar på Blå vägen i Jordbro kultur- och föreningshus och deltar i Statens konstråds projekt Konst händer. Bara det senaste året har aktiviteterna i huset ökat berättar hon. Allt fler hittar hit. Idag huserar drygt ett tjugotal verksamheter under ett och samma tak.

– Den här platsen är en viktig del av Jordbro och en viktig plats för människorna här. När jag kom hit för första gången, träffade jag direkt människor med olika bakgrund och erfarenheter. Konstnärer, ingenjörer, ekonomer. Nu vill vi göra det här unikt, och vi gör det för människorna i Jordbro, säger Israrullah Habibi, ingenjör och en av deltagarna i Konst händer.

Konst händer

Jordbro är en del av regeringssatsningen Konst händer

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.