Kvinnoföreningens mirakel blir konst i serieform

Internationella kvinnoföreningen i Ljusdal samarbetar med serietecknaren Kalle Landegren i miljonprogrammet Gärdeåsen. Gruppens berättelser om självupplevda och önskade mirakel ska ligga till grund för en konstnärlig gestaltning i området.

Gärdeåsen är ett område av flerbostadshus från slutet av 60-talet som ligger ett stenkast från Ljusdals centrum. Det är en av femton platser inom Statens konstråds uppdrag Konst händer i miljonprogramsområden. Nu inne på sitt tredje år.

Sedan november 2017 har serietecknaren Kalle Landegren arbetat tillsammans med den Internationella kvinnoföreningen i Ljusdal, kärnan i den lokala projektgruppen. Temat har kommit att bli; vad ett mirakel är eller kan vara

– Jag har haft möten med kvinnoföreningen och intervjuat boende i området, människor som varit med om väldigt mycket. Vi har pratat om vad ett mirakel är och det många pratar om då är fred i världen. Andra berättar om resor över medelhavet som slutat lyckligt, drömmar om att återförenas med en släkting eller om sin önskan att bli hjärnkirurg eller ta körkort, säger Kalle Landegren.

Temat spinner vidare på Santiago Mostyns konstverk Mirakel, den åtta meter höga ljusinstallationen som installerades på Gärdeåsen under en månad i slutet av 2016. Nu har Statens konstråd tillsammans med Internationella kvinnoföreningen och bostadsbolaget Ljusdalshem beslutat att installera konstverket permanent på platsen. Kopplingen till Kalle Landegrens arbete är invävt i processen.

Det kommer att tillföra en serietecknarestetik som många inte är vana vid

– Man kan säga att jag utgår från människors upplevelse av Santiago Mostyns konstverk. På det sättet kommer det att finnas en länk mellan verken. Men jag har en helt annan stil och som serietecknare en annorlunda syn på bildberättande. Det kommer att tillföra en serietecknarestetik som många inte är vana vid att se i trapphus och på väggar på det här sättet.

Konstverken ska finnas i bostadsområdets sex gårdar med flera huslängor per gård. Varje hus har också flera trappuppgångar. Det kan bli ett stort antal konstverk.

– Det mest intressanta här är samarbetet med kvinnoföreningen. Det känns väldigt roligt. Samspelet gör alla inklusive mig själv engagerade. Det är också viktigt att det blir en förankring hos de boende. Det adderar någon form av intresse och värde till konstverket och den lokala platsen.

Kalle Landegren ska ta fram olika skissförslag och presentera dem för Internationella kvinnoföreningen, Statens konstråd och samarbetsparten Ljusdalshem under våren.

– Utmaningen för mig i det här är att illustrera känsliga ämnen och händelser som kan ha varit traumatiska. Konstverket ska finnas i deras hemmiljö och det måste jag ha i åtanke.

Installation och invigning av Santiago Mostyns Mirakel och Kalle Landegrens konstnärliga gestaltning planeras ske sommaren 2018.

> Läs mer om Konst händer i Gärdeåsen här

Konst händer

GÄRDEÅSEN ÄR EN DEL AV REGERINGSSATSNINGEN KONST HÄNDER

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum