Ljuslinjen ska göra Tyrolen synlig för alla

Ett stråk av rosafärgade lyktstolpar och en ljuslinje ovanför entrén. Nu ska ingen missa att här ligger en fritidsgård.

– Äntligen har vi kommit framåt! Med Konst händer kan vi för en gångs skull sprida en positiv bild av Tynnered och visa för människor att fritidsgården finns, säger Mariama Cham, fritidsledare på Tyrolen.

Sedan 2016 har fritidsgården Tyrolens ungdomar arbetat med konstnären Aleksandra Stratimirovic för att tillsammans skapa ett konstnärligt verk som symboliserar verksamheten. Den 2 december 2017 invigs verket Ljuslinje för Tyrolen under fritidsgårdens 40-årsjubileum.

— Det har varit så spännande att få inblick i vad ungdomarna på Tyrolen är intresserade av och hur de väljer att utrycka sin kreativitet, säger Aleksandra Stratimirovic.

Det finns väldigt många osynliga gränser i Tynnered

Genom möten och workshops har ungdomarna fått kliva fram. En viktig fråga för dem har varit otryggheten utomhus. Trots trygghetsvandringar har det funnits en oro som gjort det svårt för många att ta sig till och från fritidsgården på kvällstid. Med mer färg och mer ljus ville de få fler att se att Tyrolen finns och hur värdefull fritidsgården är.

– Det finns väldigt många osynliga gränser i Tynnered, vägar där man inte går över till andra sidan beroende på var du kommer ifrån och områden dit du inte går helt enkelt, säger Johanna Ödman fritidsledare på Tyrolen

Fritidsgården är en viktig plats i Tynnered. Många kommer dit för att uttrycka sig genom poesi, musik och dans. Det finns även ett organiserat demokratiarbete och en vilja att förändra samhället – en kraft som Satens konstråd ville stärka.

Konstverket Ljuslinje för Tyrolen markerar nu ingången till fritidsgården. Samtidigt invigs ett stråk av rosafärgade gatlyktor som Aleksandra Stratimirovic utformat i samråd med Göteborgs stad.

> Mer om Konst händer i Tynnered

Konst händer

TYNNERED ÄR EN DEL AV REGERINGSSATSNINGEN KONST HÄNDER

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.