Medverkande rädslans tider

Samtal om rädsla och dess konsekvenser, med avstamp i mötet mellan konst, samhälle och människa.

Nisha Besara, vd Unga Klara

Nisha Besara är en svensk skribent och chef. 1 november 2015 tillträdde Nisha Besara som vd för Unga Klara. Hon är också kolumnist i Expressen. Efter lastbilsattacken i Stockholm den 7 april 2017 anordnade Nisha Besara den stora Kärleksmanifestationen på Sergels torg tillsammans med initiativtagaren Damon Rasti.

Besara grundade nättidningen Dagens Arena och var dess chefredaktör. Hon har även varit ledarskribent på Aftonbladet och General Manager för Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Besara sitter i styrelserna för Skansen, Rättviseförmedlingen, Grafikens Hus och Wanås Konst. Hon ingår även i regeringens Läsdelegation.

Loulou Cherinet, konstnär

Loulou Cherinet (f. 1970) är utbildad vid Addis Ababa University School of Fine Art Design samt Kungliga Konsthögskolan och bor i Stockholm där hon är professor i konst på Konstfack.

I hjärtat av Cherinets konstnärliga praktik finns ett tvivel gentemot syn och synlighet. Hennes filmskapande är ett verktyg för utforskande, prövning och analys. Gemensamt för flera av hennes filmer är hur de rör sig bort från vad de verkar vara, för att väcka just frågor om hur det är möjligt för världen att framstå som den är.

Cherinet har ställt ut på biennaler i Göteborg, São Paulo, Venedig, Bamako och Sydney såväl som i Manifesta 8, Momentum 7 och flera andra utställningar, som Africa Remix och Divine Comedy kurerade av Simon Njami, Modernautställningen eller nu senast en uppskattad separatutställning på Moderna Museet ”Who Learns My Lesson Complete”.

Jonas Dahlberg, konstnär

Jonas Dahlberg föddes 1970 i Borås. Hans konstnärskap uppstår i korsningen mellan konst och arkitektur, det personliga och det politiska. Dahlberg har nyligen arbetat med en mängd offentliga uppdrag, bland andra det vinnande skissförslaget för minnesplatserna efter terrorattentaten i Norge 2011 och The Mirror vid Tele2 Arena i Stockholm. Dahlberg har medverkat i bl.a. Prospect II New Orleansbiennalen (2011), 50:e Venedigbiennalen (2003), Manifesta 4 (2002) och representerade Sverige vid den 26:e São Paulobiennalen (2004). Jonas Dahlberg är bosatt i Stockholm.

Armita Golkar, postdoktor klinisk neurovetenskap KI

Armita Golkar är disputerad i experimentell psykologi vid Karolinska Institutet och studerar hur emotionella minnen, och i synnerhet minnen från situationer då vi upplevt oss hotade och rädda, kan skapas och förändras genom s.k. social inlärning. Armita Golkar mottog 2015 priset som framstående yngre forskare i psykologi, instiftat av Svenska nationalkommittén för psykologi vid Kungliga Vetenskapsakademien. Vid sidan av sin forskning och undervisning håller Armita Golkar också föredrag för allmänheten och har medverkat i bland annat BBC och i Sveriges television.

Anna Hedenmo, ordf Publicistklubben och programledare SVT

Anna Hedenmo började sin journalistbana på Lokalradion i Värmland 1985. Därefter har hon arbetat på Radio Stockholm, Ekot och från 1993 Sveriges Television. På SVT har Hedenmo varit reporter och redaktör men framförallt programledare. Hon har lett Gomorron Sverige, Rapport, Aktuellt, Agenda, och de senaste åren även intervjuprogrammet Min Sanning.

Anna Hedenmo har varit programledare för en lång rad valprogram inför riksdagsvalen 2010 och 2014, Nobel-sändningar samt debattprogram inför val till EU-parlamentet. 2012 toppade hon listan över kända personer med högst trovärdighet, enligt Göteborgs universitets Förtroendebarometer. 2017 utsågs Hedenmo till ordförande i Publicistklubben.

Carl Michael von Hausswolff, konstnär

Carl Michael von Hausswolff (f. 1956, verksam i Stockholm) . Sedan slutet av 1970-talet har Carl Michael von Hausswolff arbetat som konstnär (i huvudsak fotografi, film, installation, koncept), kompositör (elektro-akustisk musik och ljudinstallationer) och curator.

Han har ställt på bl a dOCUMENTA i Kassel, biennalerna i Venedig, Moskva, Liverpool, Istanbul, Sarajevo, Göteborg. Hans musik har spelat på festivalerna Sonar (Barcelona), CTM (Berlin), L’audible (Paris), el niche Aural (Mexico City), MUTEK, (Montreal) och andra, och verken har utgetts av RasterNoton (Berlin), Touch (London), Laton (Wien), iDeal (Göteborg), MonoType (Warszaw) m fl.
Han har också , mellan 2003-2016 kurerat ljud-installationen freq_out i samarbete med Thyssen Bornemisza (TBA21), Moderna Museet, Charlottenborg, Sonambiente (Berlin), Saedelijk Museum samt samarbetat med musiker och konstnärer som Leif Elggren, Thomas Nordanstad, Michael Esposito, Hans-Joachim Roedelius, Mark Fell, Jim O’Rourke och Leslie Winer.

Linn Hilda Lamberg, Konstnär

Linn Hilda Lamberg är konstnärlig ledare för Poste Restante, är ett performancekompani som sedan starten 2007 banat ny väg för relationen mellan scenkonst och publik. I egensinniga föreställningar ger Poste Restante varje besökare utrymme att handgripligen utforska komplicerade frågor och dilemman. Föreställningarna är interaktiva och allomslutande och tar ofta publiken till
oväntade spelplatser.

Poste Restante gör interaktiva och allomslutande föreställningar i formen av oväntade men uppriktiga verksamheter, såsom exempelvis en stödlinje för politiskt nedstämda (Closing Time) eller en sluten förening för upprättandet av en ny rättvis världsordning (Kamratföreningen Leviathan). 10 november 2017 har Poste Restante i samarbete med TUR-teatern och MDT premiär med DESPERADO, en föreställning om hängivenhet, hänsynslöshet, radikalitet och andra passionstillstånd. Lamberg är sedan 2015 lektor i koreografi vid Stockholms Konstnärliga Högskola.

Kristofer Lundström, journalist och programledare SVT

Kristofer Lundström. Journalist och programledare för Kulturnyheterna i Sveriges Television sedan
programmet startade 2001 och även programledare för kulturmagasinet Kobra under åren 2002-
2016. Innan dess verksam vid Sveriges Radio bland annat som programledare, producent, reporter
och slutligen redaktionschef för P1’s veckomagasin Godmorgon, världen! Han var också i mitten på
80-talet med och grundade resetidningen Vagabond.

Håkan Nilsson, konstkritiker och docenten

Håkan Nilsson är professor i konsthistoria och konstteori vid Konstfack och docent i konstvetenskap
vid Södertörns högskola. Han har också skrivit konstkritik i dagspress i 20 år, för närvarande i
Svenska Dagbladet. Vid Södertörns högskola deltar Håkan i flera forskningsprojekt som behandlar
konst i det offentliga rummet. I Rum, Makt Ideologi utforskar han tillsammans med arkitekten Tor
Lindstrand olika aspekter av alternativ arkitekturpraktik. För närvarande är han engagerad i projektet
Modernitetens rumsligheter, konstarternas syntes där han undersöker några modernistiska
samarbeten över konstformerna i tre olika länder.

Anders Thornberg, generaldirektör SÄPO

Anders Thornberg, född 1959 i Halmstad, är en svensk generaldirektör och chef för Säkerhetspolisen
(Säpo) sedan den 5 juli 2012. Thornberg var före dess tillförordnad säkerhetspolischef från
april 2012. Thornberg har varit anställd av Säpo sedan 1990 och har senast innehaft befattningen
som biträdande säkerhetspolischef (sedan den 1 juli 2011).

Elisabeth Åsbrink, författare, journalist och ordf Svenska PEN

Elisabeth Åsbrink är journalist och författare, och delar sin tid mellan Stockholm och Köpenhamn.
I augusti 2016 kom hennes tredje fackbok, 1947, ut i Sverige, Danmark och Norge. Under 2017
kommer 1947 att ges ut i ytterligare åtta länder, bland annat Tyskland, Storbritannien och USA.
Hon har nominerats till Augustpriset för alla tre böcker, och vann Augustpriset för bästa fackbok
2011 för Och i Wienerwald står träden kvar. Och i Wienerwald står träden kvar är baserad på 524
brev skrivna till en pojke som skickades till Sverige 1939 av sina föräldrar i Wien för att undkomma
nazisterna. Förutom Augustpriset har boken tilldelats Dansk-svensk kulturfondens kulturpris 2013,
samt Rychard Kapuscinski Award för bästa litterära reportage 2013.

Elisabeth Åsbrink har skrivit flera pjäser för svenska teatrar och är en uppskattad talare. Hon är
sedan maj 2017 ordförande för svenska PEN.