Muhammad Ali på Statens Konstråds lager

Kan det verkligen stämma, Muhammad Ali på Statens konstråds lager? När vi i veckan skulle sammanställa ännu en kollektion till vårt Grafikprojekt dök det upp igen – ett grafiskt blad, signerat av Muhammad Ali. Redan för några år sedan fick det oss att hoppa lite extra runt packbordet när verket kom in som ett av de cirka 3000 som myndigheter returnerar till Statens konstråd varje år. Vi granskar, registrerar och lagerför verken i väntan på att placera ut dem på en annan myndighet. Och ibland hittar vi rariteter med egna historier.

Det här grafiska bladet föreställer en boxningsmatch. Och signaturen är tydlig. Men kunde vi verkligen skriva in boxaren som konstnär i vår databas? Andra konstverk kom in och det grafiska bladet fick vänta. Tills nu. Vi bestämde oss för att undersöka Muhammad Alis konstnärskap en gång för alla.

Det visar sig att Muhammad Ali gjorde totalt fyra olika grafiska blad 1978-1979, alla med samma mått. Ett föreställer ett flygplan, ett annan ett fyrtorn, ett tredje en moské och det fjärde är en serieteckningsinspirerad återgivning av en boxningsmatch. Samtliga gjordes i en upplaga om 500 exemplar. Verken är ett exempel på vad man i USA benämner Celebrity Art, konst producerad av kändisar. Marknaden för sådan konst är stor men inte alltid så väl ansedd.

”Sting Like a Bee”, som bladet heter, köptes inte in av Statens konstråd utan hamnade i vår samling när en myndighet returnerade ett stort antal verk som man inte längre ville ta hand om. Nu kommer den att ingå i en av de fler än 100 nya kollektioner som vi varje år ställer samman för olika myndigheter.