Råby Planet: Experimentet med ballongen har börjat

Under den första helgen i september var konstnären Michael Beutler på plats i stadsdelen Råby i Västerås för sitt konstverk Råby Planet. Visionen är att skapa en årlig festival som kretsar kring en stor ballong.

Det var under Råbydagarna, som arrangerades av Hyresgästföreningen som Michael Beutler bjöds in att genomföra sin andra i raden av workshops i konstprojektet Råby Planet.

— Det är ett socialt konstverk, det går inte att säga att det tillhör en viss konstnärlig disciplin utan det kan ses som en installation, en dans eller till och med litteratur, säger Michael Beutler.

Målet är att starta en festival; spelpjäsen ska vara en stor ballong och reglerna ska skapas av invånarna själva under processens gång. 

— Festivalens potential hänger på deltagarna och nu är det just kapaciteten vi utforskar. Det går väldigt bra, jag får väldigt bra feedback på det här, säger Michael Beutler.

 

Workshop med röda ballonger

Under workshopen användes två stora röda bollar som prövades i Råbyskogen för att undersöka var spelplanen i ”Råby Planet” kan tänkas vara. Anngerd Norbäck, Arvid Bengtsson, Marcus Racic och Anders Haglund som bor i Råby med omnejd turades om att rulla de röda ballongerna.

— Det ska bli intressant att se hur ett konceptuellt konstverk kan fungera i praktiken, hur det faller ut vet vi inte ännu, men tanken är väl att det ska finnas någon typ av byggnad som förvarar den här bollen. I dag ska vi se om det kan gå att fixa en bana i skogen, säger Anders Haglund.

Maj Morin, också från Råby har stora förhoppningar efter dagens studie.

— Det här kommer vara ett projekt som binder samman stadsdelen och det behövs verkligen. I varje stadsdel finns problem och ibland får det för mycket fokus… det blir en problemstadsdel. Istället kan vi fokusera på det här som är lite roligare, säger hon.

Det är också deltagarnas engagemang som är det viktiga i det här, berättar Michael Beutler.

— Det jag helt enkelt vill göra är att starta en festival genom att skapa en ballong men det intressanta är den kommunikativa delen, hur vi kan skapa ett utrymme att mötas på som samtidigt öppnar upp för ytterligare deltagande. Sen har vi det materiella, det finns en viss estetik i hur bollen rör sig, genom skogen som jag lockas av, det kan bli en vacker festival.

Ballongens historiska anknytning

Konstprojektet är starkt bundet till den historiska utställningen ”Modellen — en model för ett kvalitativt samhälle” av Palle Nielsen 1968. En utställning som enkelt kan beskrivas som en bygglekplats för fri lek och den blev ett populärt besöksmål för många barnfamiljer och unga.

”Modellen” stängdes i förtid efter en vecka på Moderna Museet i Stockholm, men kom att flyttas till Råby då råbybon Irma Sohlman köpte in verket. På Råby fick utställningen namnet ”Ballongen” och har sedan dess varit starkt förankrat i stadsdelen.

T-shirtfabrik med Råby Planet

Under lördagens workshop fick de boende i området även trycka egna t-shirts av ballongformade schabloner med texten ”Råby Planet” och olika trädformer — ett viktigt moment för att förankra konstprojektet i stadsdelen, berättar Michael Beutler.

— Jag hoppas att det här ska rota sig i bostadsområdet så att konsten kan vara en aktiverande kraft här i framtiden, och i slutändan ska allt kretsa kring den bär festivalen och ballongen.

Projektet är ett samarbete mellan Konstfrämjandet Västmanland, Västerås konstmuseum, Västerås stad, Statens Konstråd och det kommunala bostadsbolaget Mimer. Satsningen är en del av Statens Konstråds regeringsuppdrag Konst händer.

> Läs även om när Michael Beutler kom till Råby för att diskutera konstprojektet

Konst händer

RÅBY ÄR EN DEL AV REGERINGSSATSNINGEN KONST HÄNDER

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.