Svensk premiär av HUR på Malmö konstmuseum

Malmö konstmuseum visar Roxy Farhats konstnärliga dokumentär om HUR; ungdomsrådet som vill förändra Holma, Malmö och världen från grunden.

– Jag är fantastiskt stolt över filmen och Roxy har gjort ett mycket bra jobb. Många tror att HUR bara handlar om fotboll men på 28 minuter visar filmen att det är mycket mer än så, säger Haider Jafer, ordförande i HUR.

HUR startade år 2012 och ett av deras första initiativ var HUR-cupen; en ideellt driven fotbollsturnering som i dag organiserar runt 80 fotbollslag i bostadsområdet Holma. Grundtanken har varit att skapa en positiv förändring.

Om du Googlar på Holma så är skottlossning och inbrott det första du får upp. Det vill vi ändra på

– Om du Googlar på Holma så är skottlossning och inbrott det första du får upp. Det vill vi ändra på genom att lyfta positiva förebilder. Tyvärr händer det hemska saker i Holma men så är det över hela Sverige, vi måste visa det positiva, säger Haider Jafer.

I filmen får vi bland andra följa HURs grundare Reabaz Asaad och hans familj, deltagaren Rim Mohammad under badmintonträningen och rapparen Sadmir Zekovics. I filmen medverkar även poeten Yehia ”Zako” Zakaria som i en scen läser upp ett av sina verk: ”Kom du ihåg den där tiden när vi var små när vi trodde att gul och blå var färger för två. När vi trodde att vem som helst hade rätt att vara svensk, oavsett om din mor eller far var utländsk”.

Filmen HUR är resultatet av ett samarbete med konstnären Roxy Farhat, inom Statens konstråds satsning Konst händer. Filmen premiärvisades i Sverige på Malmö konstmuseum i samband med Bästa Biennalen den 22 oktober.

– Det som gör HUR så speciellt är att varje ny medlem tas emot som den är, som en person som redan kan väldigt mycket och är en tillgång till samhället. Det är ett perspektiv på ungdomar som saknas i samhället, säger Roxy Farhat, konstnär.

Att det är på en plats av kulturell vikt ger en stämpel att det är på allvar

Filmen har enligt Roxy Farhat potential att nå en bred publik eftersom den passar in i konstsammanhang, på skolor och i föreningar. Nu kommer den visas till och med den 17 december på Malmö konstmuseum där HUR-deltagarna även anordnar en workshop den 2-3 november.

– Planen är att få hit ungdomar och jobba kreativt med poesi, film, kreativt berättande och skapande och att ta ungdomars skapande på allvar. Att det är på en plats av kulturell vikt ger en stämpel att det är på allvar, säger Roxy Farhat.

> Läs mer om Konst händer Holma

 

 

Konst händer

HOLMA ÄR EN DEL AV REGERINGSSATSNINGEN KONST HÄNDER

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.