Skissbild till JOnas Staals verk Interplanetay Species Society Assembly.

Interplanetary Species Society Assembly

Interplanetary Species Society Assembly utspelas 25 meter under markytan i Reaktorhallen i Stockholm. Platsen förvandlas bokstavligt talat till vår planet för att vi ska reflektera över vår framtid som interplanetära varelser.

Anmälan är stängd. Det går bra att dyka upp utan föranmälan men det garanterar inte plats. Dörrarna öppnar kl 10.30.

Detta evenemang är fullbokat.

Begränsat antal platser. Interplanetary Species Society Assembly är en heldagskonferens med obligatorisk föranmälan. Vi ser gärna att du som anmäler dig deltar hela dagen. Anmälningsformulär nedan.

Med organisationer som Space X som avser att kolonisera Mars under nästa årtionde, företag som planerar att terraformera planeter som reservplatser dit miljardärerna kan fly undan klimatkatastrofen, och Trump som vill exportera nationalismen till rymden via sin rymdarmé ”Space Army”, bevittnar vi framväxten av en auktoritär och företagsmässig intergalaktisk ordning.

Interplanetary Species Society Assembly kräver att jorden blir hållbar innan vi ger oss in i interplanetära åtaganden. Planetär jämlikhet måste vara grunden för ett framtida interplanetärt liv, och nya extraplanetära perspektiv måste gå hand i hand med ett fördjupat intraplanetärt samförstånd. ISS tar också avstånd från koloniseringen av rymden och föreslår istället interplanetärt samarbete, där vi lär oss att betrakta oss som gäster istället för pionjärer.

Samlingen äger rum i en installation utvecklad av konstnären Jonas Staal som föreslår en alternativt politiserad biosfär där människor, ammoniter, proletariatiska plantor och meteoriter samlas, som en tänkt infrastruktur för hur vi kan bli interplanetära varelser. Interplanetary Species Society Assembly utspelas 25 meter under markytan i Reaktorhallen i Stockholm, där Sveriges första kärnreaktorsrum tidigare låg, och förvandlas bokstavligt talat till vår planet för att vi ska reflektera över hur vår framtid som interplanetära varelser kan och bör se ut.

Deltagare: James BridleKristine DannenbergiLiana FokianakiVincent W.J. van Gerven OeiKlaas KuitenbrouwerCharl LandvreugdAurélie Nyirabikali LiermanSven LüttickenFelicity Scott och Anton Vidokle.

PROGRAM 24 augusti:
11.00—11.15 Charl Landvreugd, Atlantic Transformerz – Dakar (2014)
Charl Landvreugds video- och fotoserie Transformerz utforskar förhållandet mellan jord-belägna ritualer och kunskaper, teknik och transhumanism, och arvet och de olika aspekterna av den panafrikanska och afroeuropeiska svarta kulturen. Kulturkroppar, både forntida och spekulativa, framträder mellan havs- och molnstudier och artikulerar nya identitetsformationer och möjligheter av annorlunda tillhörighet.
11.15—11.25 Välkomsttal: Edi Muka, curator
11.25—11.45 Introduktion: Jonas Staal, konstnär
11.45—12.15 iLiana Fokianaki, curator, samtalar med Charl Landvreugd, konstnär och forskare

12.15—13.00 Lunch

13.00—15.00 INFRASTRUKTUR: Becoming Interplanetary Species
Att förvandlas till interplanetära varelser var någonting som diskuterades under det föregående århundradet. Från Alexander Bogdanovs roman Den röda stjärnan (1908) där Mars är en kommunistisk utopi, till vår tids Space X-projekt som syftar till att kolonisera Mars. I och med vändningen mot nyliberala och auktoritära doktriner på jorden, kidnappas våra visioner om en interplanetär infrastruktur av extraktivistiska och företagsmässiga intressen. Hur återpolitiserar vi vår interplanetära framtids infrastrukturer?

13.00—13.10 Introduktion: Klaas Kuitenbrouwer, moderator
13.10—13.35 Föreläsning: Felicity Scott, teoretiker inom arkitektur
13.35—14.00 Föreläsning: Sven Lütticken, konsthistoriker
14.00—14.15 Svar från Kristine Dannenberg, Rymdstyrelsen
14.15—15.00 Panel och förslag från publiken
15.00—15.15 Paus
15.15—15.45 Anton Vidokle, Citizens of the Cosmos (2019)
Anton Vidokles filmtrilogi Immortality for All (2014—2017) och hans nya Citizens of the Cosmos sätter ett exceptionellt arv från den ryska revolutionen – framväxten av den kosmiska vetenskapen och konsten – i ett samtida perspektiv. Kosmis-men diskuterade återuppståndelsen av de döda, initierade ny vetenskap som undersökte förhållandet mellan interplanetärt och mänskligt beteende, och öppnade nya vägar för att före-ställa sig och etablera en kosmisk samhällsanda.
15.45—16.15 Samtal mellan Anton Vidokle, konstnär och iLiana Fokianaki, curator

16.15—16.30 Paus

16.30—18.30 SPRÅK: Att föra dialog med det mer-än-mänskliga
Den samtida extraplanetarismens språkbruk reproducerar skamlöst det imperialistiska och koloniala arvet. Påståendet om att Mars är en ”död planet” har undanröjt alla hinder för att ta i beaktande planetens egen historia och subjektivitet, i en upprepning av den katastrofala planetära politiken där polarisen och andra jordformationer behandlas som livlösa konsumtionsprodukter. Vilka språk kan göra oss känsliga för icke-mänskliga, andra-än-mänskliga och mer-än-mänskliga subjektiviteter, både på jorden och bortom den?

16.30—16.40 Introduktion: Vincent W.J. van Gerven Oei, moderator
16.40—17.00 Presentation: Aurélie Nyirabikali Lierman, radiokonstnär, vokalist och tonsättare
17.00—17.20 Presentation: James Bridle, konstnär och skribent
17.20—17.40 Presentation: Janna Holmstedt, konstnär
17.40—18.20 Samtal och förslag från publiken
18.20—18.30 Avslutning: Edi Muka, curator och Jonas Staal, konstnär

Interplanetary Species Society är ett projekt av Jonas Staal.
Installation: Jonas Staal i samarbete med arkitekten Paul Kuipers och formgivaren Remco van Bladel.
Produktion: Younes Bouadi och Evelien Scheltinga (Studio Jonas Staal) i samarbete med Statens konstråd och Kungl. Tekniska högskolan.

Med stöd av: Mondriaan Fund