KÄMPAOKE

KÄMPAOKE  – karaokebaren med sånger som bryr sig av MYCKET är en kartläggning av historiska, närhistoriska och pågående medborgarrättskamper och rättviserörelser och de materiella spår de lämnar efter sig. Det är också en karaokebar med plats för kampsånger och en gemensam verkstad för banderoller och pins.

Det är en karaokebar dit du kommer för att sjunga, lyssna och göra, minnas, inspireras, gråta och garva, kanske dansa, samt dela med dig av de kamper du deltar eller har deltagit i, lokala, nationella, globala. Rörelser och paroller som No paseran, Skolstrejk för klimatet, White silence is violence; låtar som Lalehs Goliat, Dolly Partons Nine to five eller Jan Hammarlunds Europa. Det är en gemensam verkstad för att göra nya eller inspireras av gamla banderoller, tishor, affischer och andra saker som du kan ta med dig hem eller lägga till Kämpaokens ständigt växande arkitektur. KÄMPAOKE skapar ett levande arkiv, ett kampsaksbibliotek med ord och sånger som samlas i Kämpaokepärmen och banderoller, pins, vepor som bildar dess väggar.

– Vi behöver ett kampsaksbibliotek för de kamper som förs. Orden, pinsen, kepsarna, de handmålade sjalarna & banderollerna – allt det materiella som finns kvar när vi själva glömmer våra krav, säger Mariana Alves Silva från MYCKET.

Vilka är dina kampsånger? Vilka slagord vrålar du i demonstrationstågen? Har du en banderoll? En fana? Eller har du sett någon som stärkt dig särskilt mycket? Inför KÄMPAOKEN samlar MYCKET in material via deras webbplats, gå in på www.mycket.org för att ladda upp bilder, texter med mera.

På Skeppsbron framför slottet byggs en femtio kvadratmeter stor karaokebar och utställning med evenemang och aktiviteter som leds av olika grupper och personligheter som bidragit med material.

Om MYCKET

Konst-, design- och arkitekturgruppen MYCKET skapades 2012 av formgivarna, arkitekterna och konstnärerna Mariana Alves Silva, Dr. Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. De har utvecklat en konstnärlig forskningspraktik utifrån intersektionella perspektiv, som anti-rasism och queer-feminism. Deras praktik är influerad av teatralitet, karnevaler och aktivism. Tillsammans rotar de runt i gränslandet mellan de liv vi lever och den byggda och formgivna värld som omger oss. Sedan 2016 har MYCKET expanderat med Ullis Ohlgren, inredningsarkitekt, samt sedan 2018 Anna Märta Danielsson, inredningsarkitekt.