Om Danh Vö

Kategorier:

Om Danh Vö

Danh Vō (Bà Ria, Vietnam, 1975) är en av världens just nu mest uppmärksammade konstnärer. Som barn flydde han i en handgjord båt tillsammans med sin familj från ett krigssargat Vietnam och emigrerade till Danmark.

Migration, tillhörighet och relationerna mellan öst och väst är huvudfrågor i Vōs konstnärskap. Han väver samman personliga erfarenheter med kollektiva, och självbiografiska berättelser med samhällspolitiska. Konstverken är konceptuella och underminerar gränserna mellan objekt och livsformer. Vōs arbete rymmer flera format som installation, skulptur, fotografi, pappersbaserade verk samt objekt han funnit på antikvariat e.d. och som han för samman i komplexa installationer. Genom de möten som uppstår mellan verkets enskilda delar och det sammanhang de visas i föreslår Vō ett kritiskt perspektiv på kulturarvs frågor och dekonstruerar vedertagna historiska berättelser.

Vō representerade Danmark på Venedigbiennalen 2015, är aktuell med separatutställning på White Cube i Shanghai, har visats bl.a. på Guggenheim i New York och vann Hugo Boss Prize 2012.

Vō är utbildad vid Kungliga Danska Konstakademin i Köpenhamn (Danmark) och vid Städelschule, Frankfurt (Tyskland).