Program Samtidskonstdagarna

1 oktober, Södertälje konsthall
Storgatan 15, Lunagallerian, plan 1, Södertälje
17.00 Registrering och öppning för utställningen Internationella motståndsmuseet 1978–2020

2 oktober, Trombon, Södertälje
Campusgatan 26, plan 1, Södertälje
08.00 Kaffe och registrering
09.00 Introduktion till Hållbar/töjbar
09.10 Workshop: Ekosystem förändring och hållbarhet
10.30 Fika
11.00 Workshop fortsättning
12.00 Introduktion till, och val av, workshops
12.30 Lunch
13.30 Pass 1 med parallella workshops i Södertälje stadshus, Bio Elektron i Gnesta och ArtLab Gnesta
15.30 Kaffe
16.00 Pass 2 med parallella workshops
18.30 Middag, utställning och mingelkväll i Art Lab Gnestas regi

3 oktober, Tom Tits, Södertälje,
Storgatan 33, Södertälje
08.00 Kaffe
08.30 Introduktion till dagen
08.50 Workshop: Hur kan vi vara proaktiva och hjälpa varandra och konstfältet utifrån våra olika roller?
10.20 Kaffe
10.45 Panelsamtal med Grafikens Hus: Vad gör man när det värsta händer?
11.15 Workshop:Vad är ”hållbart ledarskap”?
12.00 Lunch
13.00 Workshop: Idéer, möjligheter och vägar framåt
14.30 Studiebesök till bl a Under Tallarna, Södertälje konsthall och ArtLab Gnesta (se nedan)
Programmet beräknas att avslutas kl 17.00.

DETALJER OM PROGRAMMET
1 oktober
17.00 Öppning: Internationella motståndsmuseet 1978–2020
Medverkande: Henrik Andersson, Angela Bravo, Ricard Estay, Juan-Pedro Fabra Guemberena, Runo Lagomarsino, Valeria Montti Colque, Rolando Pérez, Cristian Quinteros Soto, Olof Sandahl och Mariana Silva Varela.
Curatorer: Paola Zamora och Joanna Sandell

År 1978 visades Det internationella motståndsmuseet ”Salvador Allende”, på Södertälje konsthall. Konstnärer agerade då i solidaritet med Chiles sak och mot diktatorn Augusto Pinochets våld mot politiska motståndare. I utställningen Internationella motståndsmuseet 1978–2020  har curatorerna arbetat med research kring hur det svenska konstfältet fortsätter att ta sig an frågan om solidaritet och politiskt engagemang.

2 oktober
kl 09.10
Workshop: Ekosystem förändring och hållbarhet
I detta pass kommer vi utforska egna och gemensamma perspektiv på systemförändring och hållbarhet. Med hjälp av samtal, kartläggning och en teoretisk modell öppnar vi upp för att få syn på och berikas av alla olika erfarenheter som finns representerade under Samtidskonstdagarna.

kl 18.30
Middag, utställning och performance, Art Lab Gnesta
Middagen är vegansk och baserad på ekologisk och närproducerade produkter. Det tillagas av Allas Kafé, del av mötesplatsen Vår Lokal i Gnesta.

Performance: Oraklet/Post Human
Ur det blågrå höstvatten som omfamnar Bryggeriholmen där Art Lab Gnesta är beläget stiger ett orakel upp för att ge dunkla och mångtydiga svar på några av samtidens stora frågor. Orakel av latinets orare, tala, har i alla tider gett människor svar på stora och komplexa frågor. Mest berömt är Apollons orakel i Delfi, men orakel har funnits i alla delar av världen och fortfarande idag återfinns de på vissa platser. Längtan efter ett orakel som talar till och vägleder människan genom den förstörelse hon har skapat besvaras under kvällen i en performance av Oda Brekke som bygger på ett samarbete med poeten och författaren Kristina Sigunsdotter.

Utställning: The liminal system that runs across the skin of the world
T o m 3 november

Medverkande: Nisrine Boukhari, Therese Enström, Gideonsson/Londré och Beatriz Santiago Munoz

Väder är tillstånd, eller växling av tillstånd, i atmosfären. Trots vårt stora intresse att småprata om vädret är det svårt att riktigt komma åt det, det intrikata system som utgör “utsidan” och sammankopplar himlen med det jordiska. Vädret är växlingar som vi alltid varit beroende av, och som människor länge har försökt observera och förutse. De utgör ramen för vår existens, och med denna rams förändringar, förändras också vi. I en tid av dystopiska berättelser, hur kan konsten komplettera meteorologins prognotiska förmåga? Utställningen samlar verk som rör sig kring bilder av det förändrade vädrets effekter, lusten och förmågan att föreställa oss en framtid, och vad som grumlar vårt seende.

3 oktober
kl 08.50
Workshop: Hur kan vi, utifrån våra olika roller, hjälpa varandra och tillsammans utveckla konstfältet?
I denna workshop kommer vi, tillsammans med representanter för Konstnärsnämnden, Kulturdepartementet, Kulturrådet, Kulturkontakt Nord, Postkodstiftelsen och Sveriges Kommuner och Landsting att arbeta kring hur vi kan bli mer proaktiva och responsiva i vårt samarbete. Hur kan vi vara mer lyhörda för samtidskonstens utveckling och förbättra förutsättningarna för olika konstaktörer?

kl 10.45
Panelsamtal med Grafikens Hus: Vad gör man när det värsta händer?
Paneldeltagare: Nina Beckmann, Christina Jutterström och Martin Sundin.
Moderator: Joanna Sandell

Grafikens Hus berättar om den omfattande resan från ett nedbrunnet konstmuseum i Mariefred till en nystart i Södertälje. Trots den dramatiska händelsen gav det en möjlighet till utveckling av verksamheten. Vilka utmaningar och möjligheter behöver en institution ta ställning till?

kl 11.15
Workshop: Vad är “hållbart ledarskap”?
Vad är ett hållbart ledarskap? Är det ens möjligt? Är uthållighet och hållbarhet samma sak? Hur leder jag mig själv till en hållbar balans? Här bjuder vi in till diskussion och reflektion kring olika aspekter av begreppet hållbart ledarskap.

kl 13.00
Workshop: Idéer, möjligheter och vägar framåt
I den här passet ges möjlighet för alla deltagare att bjuda in till och mötas kring angelägna frågor, nätverk och erfarenhetsutbyte om vägar framåt.

STUDIEBESÖK 3 OKTOBER
14.30
Visning av utställningen Internationella motståndsmuseet 1978–2020, Södertälje konsthall.

14.30
Stadsvandring: Klimatkommunen Södertälje med miljöstrategen och konstnären Ebba Jordelius.

15.30
Under Tallarnas odlingskooperativ, Järna *
Under Tallarna är ett jordbrukskooperativ som ligger i framkant för hållbar odling. Det startade 2012 och bedriver idag ett medlemsbaserat andelsjordbruk i Järna. Med småskalig odling som grund utforskas här samspelet mellan odling, miljö, mat och konst.

15.30
Ytterjärnas kultur- och konstverksamhet *
Staffan Jonsson, Kultur- och fritidschef i Södertälje kommun tillträder en ny tjänst som vd för kultur- och konstverksamheten i Ytterjärna i november. Staffan tar oss med på en specialvisning av Ytterjärnas konst och berättar mer om hur han ser på framtiden och utvecklingen i Ytterjärna framöver där bland annat ett konstcenter för Hilma af Klint ingår.

*Vi lämnar Tom Tits Experiment och åker lokaltrafik tillsammans till Järna. Resan kräver SL-kort/-biljett. Vi rekommenderar oömma skor.

Programgrupp: Nina Beckmann, Olivia Berkowicz, Sebastian Dahlqvist, Signe Johannessen, Joanna Sandell och Giorgiana Zachia.

 

Nedladdningsbart program Samtidskonstdagarna

Här hittar du hela programmet till Samtidskonstdagarna 2019 som en pdf. Vill du ha med dig programmet till Samtidskonstdagarna kan du ladda ner och skriva ut det. Formatet är A4.